onsdag 21 november 2007

Skuldkänslorna!

Är det verkligen jag som ska känna skuld? Är det verkligen jag som ska ligga vaken med dåligt samvete och mardrömmar? Nu ska vi se...
Vad har jag att känna skuld över? Att han slog? Att han förnedrade? Nä, det verkar ju onödigt! Dåligt samvete då? Att han sitter inlåst? Är det jag som dömt honom? Jag som väckt åtal? Jag som skrivit lagarna?

Jag har inte ett SK*T att må dåligt över!! Jag ska inte ha dåligt samvete och jag ska sannerligen inte känna nån skuld! Jag har förstått att mina känlsor åker forsränning och att det kommer vara så en tid. Jag har förstått att det kanske kommer fler återfall. Men jag har också förstått att jag inte gjort nåt fel. Mitt största misstag var att släppa in honom i mitt liv!

Hör du det, XX? Jag har gjort ett enda misstag, och det var att lita på dig!

Jag kan inte klandra mig själv för mina känslor. För mina drömmar. Dom är en del av mig. Jag tycker om mig. Jag tycker om min fömåga att älska. Att känna. Jag tycker om min förmåga att visa medkänsla, att känna empati. Det hade inte varit jag annars. Ingen har rätt att ta det ifrån mig!

Idag är jag stark. Idag är jag Pippi Långstrump! Jag vet att mina sämre dagar kommer. Men jag tänker ta vara på dom som är bra! Idag lever jag! Idag vill jag leva. Imorgon är en annan dag.

Jag ska träffa mina barn idag. Mina underbara, busiga små barn. Dom får mig alltid att le. Ingen kan få mig att känna samma kärlek och värme. För dom får jag vara precis den jag är. Jag är den snyggaste och ballaste mamman i världen! "Mamma! Jag gillar dig!", brukar min yngsta säga. Hon säger så mycket skoj den där. Häromdan hade dom suttit vid matbordet hemma hos pappa och pratat. Ämnet "att skaffa barn" kom upp och den äldsta tjejen fick frågan om hon skulle ha barn när hon blir stor. Det skulle hon ju förstås. När frågan sedan skickades vidare till lillasyster så satt hon först och tänkte en stund. Sen sa hon att hon nog inte skulle ha några barn. "Det blir så stressigt på mornarna!"
Om hon bara visste hur rätt hon har! Jag tror dock att det ändrar sig. Hon ska ju ha så många karlar!

En vacker dag ska jag också ha en karl. Det räcker med en för mig del. En bra. Men fram till dess ska jag läka. Bli hel. Känna mig stark varje dag. Jag vet nu. Jag vet att det inte var mitt fel. Kanske upplever skuldkänslorna igen. När jag har en dålig dag. Men då tänker jag påminna mig själv. Påminna mig om allt jag gav honom. Allt jag gjorde för honom. Påminna mig om att det inte var jag som slog. Att det inte var jag som förnedrade. Varje dag ska jag påminna mig själv om att jag förtjänar så mycket bättre!

Jag är inte arg på honom. Jag hatar honom inte. Kanske en dag. Det vet jag inte. Men jag är heller inte arg på mig själv. Det är det viktigaste! Jag tänker vara stolt över mig själv. Har inget att skämmas över. Tänker inte gömma mina känlsor. Känner jag saknad så talar jag om det. Känner jag ilska så gör jag. Inga känlsor är fel. Jag vet det nu. Jag ger inte upp. Aldrig! Jag är inte den svaga!

Idag är jag stark. Idag är jag stolt! Idag är en bra dag. Jag är trött. Sover fortfarande inte. Men det är ok. Jag finns kvar. Jag har mina barn. Mina vänner. Jag orkar vara trött ett tag till. Jag orkar drömma mardrömmar. Dom försvinner tillslut. Dom är bara mardrömmar. Det är inte på riktigt!

Just idag känner jag inga skuldkänslor. Inget dåligt samvete. Idag är en bra dag!

1 kommentar:

Anonym sa...

modiga du
skuldkänslorna behöver du inte, kasta bort dom samtidigt som du går ut med soporna.
det gör jag, varje dag. efter en tid så lär man sig att inte samla på gammalt skräp.
Var stolt över att du är en modig kvinna och mycket klok.
var rädd om dig och ha tålamod.
låt dina inre röst styra dig och lita på din magkänsla.
känns någonting fel...då är det fel.
ta ingenting för givet...
var lycklig och du kommer att klara det här.